Pages

Ni teman sy Cik hams.., korg bg la mkn kt die ek..huhu.. klik je kt dlm ni ^_^

Saturday, February 12, 2011

Sambut Valentine's Day ~ HARAM..!!

Bismillahirahmanirahim..

Sempena bulan Februari ni, saya nk cite pasal Hari Kekasih @ Valentine's Day.. Ape hukum menyambutnye.?? kalau kite tngok, memang ramai lagi umat Islam yang sambut hari kekasih, seolah-olah mereka anggap hari tu adalah hari paling bahagia bila mana dapat luahkan perasaan pada kekasih hati, bagi hadiah istimewa, buat surprise party, dating & macam2 lagi la.. Sekarang kita tengok ape hukumnye ye..


       Ada fatwa yang telah mengHARAMkan sambutan hari kekasih. Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-71 yang bersidang pada 22-24 Nov 2005 telah membincangkan Hukum Orang Islam Menyambut Perayaan Valentine’s Day. Muzakarah berpandangan bahawa ajaran Islam amat mengutamakan kasih sayang dan tidak ada hari tertentu di dalam Islam bagi meraikannya. 
Oleh itu, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam.


       Majlis Fatwa bukan saja2 keluarkan kenyataan yang sebegitu. Kalau anda semua nak tahu, berikut adalah bukti2 Hari Valentine masih merupakan upacara ritual keagamaan umat Kristian :


  1. Di dalam laman web Spiritrestoration.org : The Premier, Ecumenical Christian Website. A Resource For Mature Christians and Scholars di bawah topik Definition of religious Holy Days (Pengertian Hari-hari Suci keagamaan), di bawah indeks Saint Valentine’s Day menyebut bahawa : “Christian celebration of the love of God presented in Jesus and in the lives of Christian believers. St Valentine was a 3rd century martyr. This day is widely observed in the USA as a secular celebration of love.” Bermaksud : Perayaan Kristian terhadap kecintaan kepada Tuhan, dipersembahkan buat Jesus dan di kalangan penganut Kristian, St. Valentine merupakan syahid abad ketiga. Hari ini dilihat begitu meluas sekali dirayakan di USA sebagai perayaan cinta di zaman sekular.
  2. Termaktub di dalam laman web Catholic Encyclopedia pengiktirafan bahawa walau dalam apa jua versi berkenaan dengan St. Valentine, kesemua mereka adalah dianggap sebagai syahid. Petikan menyebut : At least three different Saint Valentines, all of them martyrs, are mentioned in the early martyrologies under date of 14 February. Bermaksud : Sekurang-kurangnya terdapat tiga orang St. Valentine yang berbeza, kesemua mereka merupakan syahid, ianya disebut sebagai golongan syahid yang terawal pada tarikh 14 Februari.
  3. Britain Broadcasting Company (BBC) News Online Network melaporkan pada hari Ahad, 14 Februari 1999 bahawa terdapat dakwaan daripada biarawan di Gereja St. John Duns Scotus di Glasgow, Scotland bahawa wujudnya tulang Valentine yang syahid, ianya merupakan servis istimewa hari Valentine pada hujung minggu serta diletakkan di ruang pameran sebagai pameran umum dengan termaktub di atas kerandanya tulisan ‘Corpus St. Valentine Martyris’. Dikatakan bahawa mayatnya telah diletakkan di ruang sayap Gereja St. Francis semenjak berabad lamanya, dan enam tahun lepas mereka baru sahaja meletakkannya di dalam keranda kayu di dalam kotak kadbod di atas almari berhampiran rumah gereja.
  4. Nama St. Valentine juga sering digunakan oleh gereja-gereja Roman Katolik bersempena mengingati jasa-jasa tokoh agama tersebut, seperti : 
  • St. Valentine Church di Philadelphia, Pennsylvania
  • St. Valentine’s Catholic Church di Peru, Illinois
  • St. Valentine Church di Bethel Park, Pennsylvania
  • St. Valentine Church di Thonstetten, Moosburg, Munich
  • St. Valentine Church di Buffalo, New York
Nah.. sudah terang lagi bersuluh. Memang tidak ada istilah Hari Kekasih mahupun Valentine's Day dalam Islam. Pernah ke kita dengar nama masjid valentine.?? Ade ke nama tokoh2 agama Islam nama valentine.?? Xde kn.., 

"Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mengetahui tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya akan diminta dipertanggungjawabkan." ~ Al-Isra' : 36
 Hakikatnya, adalah tidak boleh orang-orang Islam menyertainya kerana hari tersebut adalah hari perayaan bagi umat Kristian berdasarkan asal-usul kemunculannya yang dipenuhi dengan unsur-unsur ritual keagamaan.
Apabila perayaan itu berunsurkan keagamaan, bergabung dengan mereka bermakna mengakui agama mereka dan meredhai kekufuran yang ada pada mereka. Maka para ulama berpendapat, bahawa umat Islam tidak boleh bergabung dalam perayaan orang-orang kafir.
Senario menyambut Hari Kekasih yang berlaku di kalangan muda-mudi Islam juga merupakan antara faktor yang menyumbang kepada pergaulan bebas. Sungguhpun ia belum sampai ke tahap yang kronik, namun begitu apa yang lebih membimbangkan bukanlah setakat berutus-utus kad ucapan dan hadiah, atau meraikannya di kelab-kelab disko, tetapi dibimbangi muda-mudi ini sampai ke tahap menghadiahkan kehormatan diri demi membuktikan kecintaan dan kesetiaan.

Maka,,kepada sahabat2, teman2 mahupun saudara2 seagamaku, jika kita sayangkan agama kita, jauhilah segala yang dilarang dan dekatilah apa yang dituntut agama kita,. Jadi, renung2kan & selamat beramal =)

~ety_iman~

ABC about me.. =D

diTAG oleh kima..hehehe, sorry lambat jwb.. =)

ABC About Me Question.. (-:

A - AVAILABLE?
Maybe kot =)


B - BIRTHDAY?
11th December 1990



C- CRUSHING ON?
"someone"


D - DRINK YOU LAST HAD?
Nescafe


E - EASIEST PERSON TO TALK TO?
somebody i knew


F - FAVORITE SONG?
aku bukan taruhan ~ wali band


I - IN LOVE WITH?
only God knows


K - KILLED SOMEONE?
no & never 


L - LONGEST CAR RIDE?
ofcoz la bus =)


M - MILKSHAKE FLAVOR
vanila


N - NUMBER OF SIBLINGS?
11


O - ONE WISH?
Hope my legs will be better from injury.!!

P - PERSON YOU CALLED LAST?
my cousin


R - REASON TO SMILE?
to alwayz be young =) hehehe


S - SONG YOU LAST SANG?
biarkan jatuh cinta ~ ST12


T -TIME YOU WOKE UP?
biasa ~ 6.30am
holidays ~ secret..hehe

U - UNDERWEAR COLOUR?
wohooo..secret r wei..hahah


V - VEGETABLE(S)?
spinach

W - WORST HABIT?
likes to sleep during the holidays


X - X-RAYS THAT YOU'VE HAD?
twice


Y - YOYOS ARE?
toys & weapons


Z -ZODIAC SIGN
Sagittarius




Random Questions About Me :)


Spell Your Name Without Vowels:
NRZTMN


Your Favorite Number :
7


What Colour Do You Wear Most?
RED, WHITE & ORANGE


Are You Happy With Your Life Right Now?
YUPP..


What Is Your Favorite Lesson In School?
MATHEMATICS


Who Is Your Best FrienD?
Urmmmmmmmm...


When Do You Start Back At School/College?
Last year..


Are You Outgoing?
sometimes


Can You Tie A Cherry Stem With Your Mouth?
xde keje..haha


Can You Whistle?
yess..


Walk With Your Toes Curled?
x boleh,,badan berat..hehehe



THE DO'S :)


Do You Believe In Miracles?
sometimes..


Do You Believe In Magic?
not at all..


Love At First Sight?
No..


Do You Know How To Swim?
Yess..


Do You Like Roller Coasters?
yess,,very much..hahaha


Have You Ever Been On A Plane?
coming soon.. =)


Have You Ever Asked Someone Out?
sometimes jgk...huhuhu


Have You Ever Been Asked Out By Someone?
yes..sometimes.


Have You Ever Been To The Ocean?
yess..


Have You Ever Painted Your Nails?
No..!!



THE WHATS (:



What Is The Temperature Outside?
cloudy & maybe 29 degree celcius <hahah..hentam je ni>


What Radio Station Do You Listen To?
Hot fm !!!


What Was The Last Restaurant You Ate At?
Happy Fried Chicken..


What Was The Last Thing You Bought?
Celcom Prepaid..


What Was The Last Thing On TV You Watched?
How its made ~ Discouvery channel


Who Was The Last Person You Said I LOVE YOU TOO?
tetttt...!!! hahaha





HAPPY SECTION :)

Are You Happy Person?
yess..very happy =D


What Is Your Current Hair Colour?
Black





CURRENTLY WEARING...


What Shirt Are You Wearing?
Red Baby Milo t-shirt


Pants?
tracks..


Shoes?
nope..


Necklaces?
nope..



IN A BOY/GIRL :)


Favorite Eye Colour:
chestnut brown eye


Short Or Long Hair?
short 


Height : 
165 cm above




HAVE YOU EVER..


Been To Jail?
group tours


Laughed So Hard Till You Cried :
urmm..urmmmmmm..


Cried in School?
have forgotten..hehehe


Done Something Really Stupid That You Still Remember And Started Laugh When Think About It :
hahah..my teachers find me at home becoz i did not go to school...hahahaaha <malu tu beb =D>


Seen A Dead Body :
sometimes..



THIS OR THAT?


Pepsi Or Coke?
Not for both..!!


Chocolate or Vanilla?
Vanilla..


Strawberries or Blueberries?
Not for both..


Meat or Veggies?
Both =)


Tv Or Movies?
movies..


Guitar Or Drums?
Guitar..


Adidas Or Nike?
Both..!!


Cheerios Or Corn Flakes?
Both..!! 

Thursday, February 3, 2011

Tokoh Perbankan Islam ~ Ustaz Zaharuddin


Nama beliau bukan sahaja terkenal di serata pelusuk negeri di Malaysia, bahkan juga di luar negara. Ustaz Haji Zaharuddin bin Haji Abd Rahman merupakan seorang pendakwah bebas, pengacara, pensyarah dan juga pakar dalam bidang perbankan Islam. Kepakaran beliau dapat dihidu oleh pelbagai syarikat terkemuka di dalam dan di luar negara sehinggakan beliau mendapat banyak tawaran kerja dari serata dunia.
"Semuanya bermula sewaktu di Universiti Malaya, ketika itu saya memegang jawatan sebagai Presiden Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya. Dan dari situ jugalah saya dapat merasakan tanggungjawab dan peranan yang perlu saya pikul dalam membimbing serta membuka jalan kepada anak-anak muda tentang keilmuan Islam," itulah kata-kata permulaan yang keluar dari mulut pendakwah terkenal, Ustaz Haji Zaharuddin bin Haji Abd Rahman.
Kisah beliau bermula apabila beliau menamatkan pengajiannya di dalam bidang Usuluddin di Universiti Malaya. Sudah menjadi kebiasaan, anak muda yang baru sahaja menamatkan pengajian akan mula sibuk mencari pekerjaan bagi menampung perbelanjaan diri dan juga keluarga.
Namun, lain pula bagi Ustaz Zaharuddin. Sebaik sahaja menamatkan pengajian, beliau berjinak-jinak dalam memberi motivasi kepada anak-anak muda. Walaupun secara sambilan, namun secara tidak langsung ia dapat memberi satu impak besar dan positif kepada remaja ketika itu.
"Tamat sahaja belajar, saya terus menjadi freelance motivator. Dari situ saya memupuk semangat mencabar diri saya dalam mengharungi kehidupan yang penuh dengan liku dan cabaran," kata Ustaz Zaharauddin.
Peluang jangan ditolak, sepanjang menjadi freelance motivator, Ustaz Zaharuddin berpeluang untuk berkenalan dengan ramai tokoh-tokoh korporat yang berjaya. Dan dari situ, beliau mengambil peluang dan kesempatan untuk merapatkan diri dengan golongan berjaya ini dan mendapatkan tips dan juga nasihat untuk melangkah ke hadapan.
Menurut Ustaz Zaharuddin, beliau berhenti menjadi freelance motivator dan mengambil keputusan untuk melanjutkan pengajiannya di peringkat sarjana dalam jurusan Syariah di Universiti Al-Yarmouk, Jordan.
Kemudian, beliau bekerja dengan RHB Islamik Bank sebagai Pengurus Kanan di bank tersebut. Menurutnya, pengalaman bekerja di RHB merupakan sesuatu yang tidak dapat dilupakan oleh beliau pada ketika itu. Apa tidaknya, tugas beliau melibatkan segenap aspek perkara sehinggakan tidak menang tangan. Namun, beliau tidak mudah putus asa dan sudah menjadi kebiasaan membuat banyak kerja dalam satu masa.
Setiap saat beliau bekerja, beliau cuba mencari ruang dan peluang untuk mendapatkan ilmu. Beliau selalu menekankan di dalam dirinya supaya tidak jemu-jemu untuk mencari ilmu dengan ilmu orang yakni bermaksud tiada batasan dalam mencari ilmu.
 

~ety_iman~
There was an error in this gadget