Pages

Ni teman sy Cik hams.., korg bg la mkn kt die ek..huhu.. klik je kt dlm ni ^_^

Monday, November 22, 2010

KEJAYAAN adalah milik semua

Baca, fahami, & hayatilah kata-kata hikmat di bawah ini. Semoga  kata2 tersebut sdikit-sebnyk dpt memberi perangsang kepada kita semua utk beroleh kejayaan,, insyaAllah.
  1. Semasa kita BERHENTI DARI BERFIKIR, kita biasanya TERLEPAS SATU PELUANG.
  2. Cara yang PASTI untuk terlepas dari berjaya adalah TERLEPAS PELUANG.
  3. Jika anda MAHU melakukan sesuatu, anda AKAN MENCARI JALAN & Jika anda TIDAK MAHU melakukan sesuatu anda AKAN MENCARI ALASAN.
  4. "Ada yang menyebut, 9/10 rezeki adalah daripada PERNIAGAAN" ~ hadis
  5. ILMU melalui bukunya, KEMAHIRAN melalui pengalamannya, KEJAYAAN melalui usahanya ~ pakar motivasi.
  6. "Sesiapa yang tidak pernah gagal, dia TIDAK AKAN menjadi KAYA" ~ Charles H. Spungeon
  7. Firman Allah swt:  " Ingatlah, Allah TIDAK AKAN MENGUBAH nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri BERUSAHA mengubahnya" ~ Surah al-Radu [13] : 11
JIKA ANDA TIDAK BERUBAH, ANDA AKAN PUNAH..!!

*KEJAYAAN ADALAH MILIK SEMUA*  

Sunday, November 21, 2010

beRsama meReka

     Tanggal 21 November 2010,, aq telah mengatur satu temujanji bersama sahabat lama < cewah..!! ayat skema gler..hahaha> xpe2,, tukar intonasi ye =) sbnrnye td aq dh jnji nk kuar ngn ayu & suha.., bkn pape pn, sje coz dh lme x jmpe,, kuar ke temerloh jew kot..hahaha, tp its ok la, at least dpt lepaskn gian g shopping td..kui3, aq ngn ayu juz wndow shoppng jew, suha yg bnyk skali mmbeli dan belah =) xde ape pn aq nk cri sbnrnye sbb tu x beli ape pn..

dari kiri: Ayu & Suha
     td mse smpai jew, i'm be the first drpd yg laen,, rsenye aq dh ciap pling lmbt dh kot..huhuhu,, rpe2nye, dieorg xde motor plak,, hohoho, so, terpkse la aq ni menanggung penantian seorg diri.. urmm,, nak buat ape ek sorg2 ni.. emm..emm.. nk g shoppng dlu, x syok plak sorg, nk g mkn, x lapar lg, emm.. nk dduk je, buang mse plak.. emm..emm.. yaa..!!! lepak cc la.., then, aq pn g la cc yg terdekat, INTAN SIBER.. huhuhuhu, juz hbiskn mse ngn FB jew =)
     ade dlm stngah jam lebih gak r aq kt intan siber tu, then bru dieorg kol dh smpai,, so, aq pn check out la,, <wah,! cm kt hotel plak nk check out..hahaha> hentam jela.. ^_^ mse aq trun, rpenye dieorg kt bndar lame plak..aiyoo.., pastu aq kol ckp kt bndr baru then brulah dieorg come to me..hohoho,, smntara mnnggu dieorg smpai, g usha2 kedai baju jap..urmm,, xde pn yg brkenan.. smpai la blik pn xde yg brkenan..haha, padahal nk b'jimat, mklum la, dah nk msuk sem ni, bnyk wit nk gune..kui3
     pastu kami pn go on la jln2.. suke sngt jmpe dieorg coz mmg dh lme x ketemu..hui3, kami jln2, g mkn, tp sambil2 tu mmg bnyk r cite yg di'share' bersame ^_* pastu bru la aq balik,, penat tp happy n dpt tenangkn fikiran dr memikirkn kje2 yg tertangguh & result yg akn keluar x lame lg..fuhhhh (^_^) (^_*) (^_^)
     
P/S: Doakan sy dpt pointer yg baik utk sem ni ye.. insyaAllah.

Saturday, November 20, 2010

ikan patin TEMERLOH

harini kami sume nak mkn ikan patin,,, mklum la,, org tmerloh mmg suke sngt ikn patin =) pastu yg beznye, aq g trun sndiri ke sangkar n saup ikan2 tu,, mmg suke sngt2, yela, first time trun sangkar ikan gitu..hehehehe, 

ni lah die sangkornye..perghh...!! ^_^
ikan2 yang kami tangkap..huhuhu,, CUTENYE IKAN NI,,HIK3
sampai lapan ekor skali kami beli ikan ni td taw..huhhuu,, beznye la.. (^_*)


pastu blik umah jew siap siang2 n basuh sume,, mak buat msk gulai tempoyak ikan patin yg kami tngkap td..perghhh.., terbaek la,, mmg ikan patin bez sngt klau msk tempoyak taw,,hohoho, klau sesape nk cube, meh la dtg ke umah,, klau kt tmpt laen bknnye xde ikan ni tp rse die xkn sme ngn ikn patin dr temerloh taw..hahahah,, tu lah die kelebihan yg ade kt sni.. =)

woww.. nyumm2..!! slurppp
hehehe..suke2.. so, ni lah antare xtviti aq arini, xde la bosan sngt asyik duk umah je time2 cuti ni..kui3

Friday, November 19, 2010

BOLEHKAH KITA LAKUKAN PERUBAHAN..????


Mustahilkah? Susahkah? Pasti jawapannya tidak mustahil.
Tetapi bukankah perubahan itu ada dua jenis iaitu perubahan positif atau perubahan negatif (nauzubillah).
Tiba-tiba terfikir satu persoalan.
Mengapakah untuk melakukan perubahan yang positif itu lebih susah berbanding perubahan ke arah yang lebih negatif?
Adakah kerana diri ini lemah? Lemah untuk melawan godaan syaitan?
firman Allah swt, surah Az-Zukhruf 43;37
"Dan sesungguhnya syaitan-syaitan itu benar-benar menghalangi mereka dari jalan yang benar dan mereka menyangka bahwa mereka mendapat petunjuk" 
Tarik nafas dalam-dalam. Ambil masa, fikir sejenak.
Yang mana lebih kita kejarkan? Perbuahan yang lebih bagus atau yang sebaliknya?

Allah berfirman lagi dlm surahNya;

"Dan janganlah kamu sekali-kali dipalingkan oleh syaitan sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu" - Surah Az-Zukhruf 43 : 62


Pastinya yang lebih baik.
Tetapi tidak dapat untuk kita nafikan untuk melakukan perubahan kearah kebaikan ini, jalannya dihiasi dengan ranjau yang peuh berduri, halangan, ejekan, ujian, dan semua ini adalah dugaan.
Kadang-kadang untuk berubah ini penuh dengan bisikan dan desas-desus manusia:
"Eh, kenapa A pakai tudung sekarang ini, bukankah dahulu dia seorang minah rempit, ini mesti tak lama nie!"
"Alhamdulillah, A dah mula berubah insya Allah sentiasa dirahmatinya"
Hendaklah kita sematkan dalam pemikiran kita, janganlah sesekali kita terpengaruh dengan kata-kata negatif terhadap diri kita, kerana andai kata kita terpengaruh dengan kata-kata tersebut, pasti berat kaki ini untuk melangkah ke alam baru, berat lagi hati ini untuk melakukannya.
Percayalah, kita lebih mengenali diri kita dari orang-orang lain, dan Allah lebih mengenali kita dari diri sendiri.
Tidaklah semua perkara itu manis untuk menuju ke syurga, kerana pasti Allah selitkan sedikit ujian untuk kita, bagi menguji diri ini.
"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, “Kami telah beriman”, dan mereka tidak diuji?"Surah Al-Ankabut 29:2
 Apakah definisi perubahan sebenar dalam diri kita? Adakah hanya dari segi fizikal atau hati nurani? Yang mana akan datang dulu?

Sebenarnya, yang mana datang dahulu itu tidak penting, kerana yang lagi penting adalah hasilnya.
Andai kita rasa, perubahan fizikal seperti melabuhkan tudung dan pakaian itu lebih mudah, maka lakukan itu dahulu, kemudian kita melatih hati ini satu persatu, andai kita merasakan hati ini lagi senang untuk dilatih, maka latihlah ia dahulu.
Kerana perubahan itu datangnya dari hati yang ikhlas, yang tulus. Insya Allah.
Mari mulakan langkah kita bersama, kerana pintu taubat itu sentiasa terbuka.
Manusia sentiasa perlukan perubahan kerana iman kita naik dan turun. Jangan biar jalan kita dihiasi dengan futur.  
dipetik & diubahsuai dari http://www.iluvislam.com

Thursday, November 18, 2010

Disaat Aku Mencintaimu

I like this song J 
lagu ni mule2 tu aq dngr mse ngah study mikro ngn dak KI, dlm fon jiah, tp mse tu aq ngah pening coz tkot xleh jwb exam pd esoknye, so, aq wt x taw jela mse dak2 ni dngar lgu tu.. esoknye lpas hbis exam, adik lepak kt bilik aq pstu die psang lg lgu tu kt fon die, aikk..bez plak dngr..hehehe, lpas pd tu la aq bluetooth & like lgu ni.. J
korg dngr la lgu ni ye.., moga terhibur..hehehehehe
p/s: lagu ni xde kene mngene sama ade yg msih hidup mhupun yg sudah mninggal dunia,, juz 4 fun n utk mnghiburkn hati..huhuhu

sila klik   Dadali ~ Disaat Aku Mencintaimu  JJ



Lirik Di Saat Aku Mencintaimu – Dadali

Mengapa kau pergi
Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu
Berharap engkau jadi kekasih hatiku
Malah kau pergi jauh dari hidupku
Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta
Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta
Semoga engkau kan mengerti
Tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Maaf sungguh ku tak bisa
Untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta
Aku inginkan diri mu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Sunday, November 14, 2010

rindu cik cooper..huhuhu

Assalamualaikum (^_^)
Dear cik cooper..,
          lme dh x jenguk2 cik cooper kn.. urmm,,rsenye dkat sebulan gak la kn..huhuhuhu,, :-( sorry cik cooper, buzy sngt2,, aritu kn aq exam, pastu bzy ngn meeting lg, ngn stdy, bnyk ngt kje sblm ni,, tp skang aq dh hbis exam..yeyeyeye,,

          Tp kn cik, nak ngadu ni..hurmmm.. aq takot sngt2 ngn sbjek costing., sungguh,,aq x dpt jwb pn,, dah la soklan die xde plihan, juz 2 soklan je yg aq jwbnye dr 5 yg wjib dijwb..huhuhuhu,, sedih sngt2., dr 2 soklan tu klau dpt mrkah pnuh xpe gak,, mesti ade yg salah2 gak,, hurmm,,, "Ya Allah,,sesungguhnye hambamu ini dalam keresahan, bantulah dan permudahkanlah segala urusan yg dapat menenangkan hatiku.".. amin ya Rabb..
berharap sngt,,kpd sesape yg terbace post kali ni,,mohon doa skali utk menghilangkan keresahan hati ini.. se moga hidup anda juga dirahmati oleh~Nya..insyAllah..

          Hari ni,, setelah lame meninggalkan cik c, aq kembali semula J hehehe..  skang aq dah ade kt umah,, feel~heppy sngt2,, aq akn gunakn mse kt umah ni utk rehat sepuas2nye.. bkn ape, msuk sem nnti, cnfirm i'm very da buzy., berhrp aq dpt jlnkn keje ngn sebaiknye,, berhrp aq dpt result ngn sebaiknye,, berhrp aq dpt study ngn sebaiknye,, berhrp agar hubungn ngn sume org dpt dijge ngn sebaiknye.. aminn,, sumenye utk sem dpn,, 


          aq cuti skjp je,, juz 3 mnggu, tp aq kne blik semnggu lbih awl coz ade kje yg perlu disiapkn..urmm,, lg stu hrpn aq, moga2 cuti kli ni aq leh jmpe ngn teman2 lame,, rindulah sama kamu sume..huhuhu..
husna dh cnfirm xleh ketemu,,huhuhu,, neno, zimah, mida, zurah, ayu, jom kuar nk..?? hehehe,, lame dh x gosip2 ni..bnyk cite nk share sama kamu sume..teetttt.!!!.hahahaa, mmg xde kje laen kn.. kueng3.. 


Cik c,
          rsenye smpai sni jela kot 4 2day.., 6t klau senang2, aq cri cik c lg ek..hehehe..
nak mkn biskut jap.. J hehehee..daaa
There was an error in this gadget